KAVINĖ – BARAS „VIESULAS“

Kavinė – baras „Viesulas“
Vilkėno g. 8, Švėkšna

Kavinė – baras „Viesulas“ įsikūręs Švėkšnos miestelyje, šalia gražaus parko, kuriame yra „Genowaitės“ vila, turinti įspudingą istoriją ir aplinką. Iš kavinės – baro terasos matyti nedidelis tvenkinys, kurio viduryje – medžioklės deivės Dianos statula.

Kavinė – baras „Viesulas“ įsikūręs, buvusios pieninės pastate, statytame praėjusio šimtmečio pradžioje, prie vieno gražiausių Lietuvoje parkų, kurį XIX a. viduryje įrengė grafai Pliateriai. 1928 m. žemės sklypą iš grafų Pliaterių nupirko P. Paulauskas, Gargždų pieno bendrovės perdirbimo pirmininkas. Subūręs kelias dešimtis pažangesnių ūkininkų, įsteigė pieno perdirbimo bendrovę. Buvo išgręžtas artezinis 35 m. gylio gręžinys, gaminamas limonadas – selteris. Tarybiniu laikotarpiu čia veikė valgykla, buvo pastatytas priestatas, kuriame įsikūrė kepykla, garsėjusi savo kepamais pyragais. Antrame aukšte buvo ledainė. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, ledainę pakeitė aludė „Storuliai“. 1995 m. savo veiklą pradėjo kavinė – baras „Viesulas“.

Baro „Viesulo“ aplinka sutvarkyta, vaikams įrengtos karstyklės ir supynės, šalia įrengta nedidelė mašinų stovėjimo aikštelė. Bare yra dvi salės, kuriose telpa iki 100 žmonių, taip pat galima apnakvindinti iki 30 žmonių. Žiemą vakarus paįvairina biliardo stalas, o šiltųjų sezonų vakarais – vaizdas iš terasos.

PATIEKALAS

Turistiniam maršrutui „Divyčio kelias“ kavinė – baras „Viesulas“ siūlo žvejybos kultūrinį ir kulinarinį patiekalą „Karpis su žirniais“.

Karpio auginimo tradicijos įsiviešpatavo XIX a. Tam tikslui buvo kasami tvenkiniai. Žuvis buvo populiarus, pasiturinčių žmonių valgis, ji paįvairindavo maisto racioną, kurį daugiausia sudarydavo mėsa ir grūdinės kultūros. Aukštesnio luomo žmonės nevalgė bulvių – tai buvo socialinio statuso reikalas. Bulvės buvo laikomos valstiečių maistu. Karpis yra turto, gerovės simbolis, tad būtent jis privalo puikuotis ant stalo.

Pagal grafų tradicijas, jis patiekiamas ne su bulvėmis, bet su žirniais. Patiekalas „Karpis su žirniais“ gaminamas iš šviežio karpio, kuris marinuojamas, kaip ir anksčiau, su druska, pipirais ir natūraliais žalumynais. Žirniai patiekiami virti su lašinukais ir svogūnais. Šio patiekalo kaina ~ 13 LT (~4 EUR).

Šalia kavinės - baro „Viesulas“ iškastame tvenkinyje, ir dabar galima pamatyti tebeplaukiojančius didžiulius karpius. „Kai sulaukiame karštos vasaros, juos galima stebėti išplaukusius į vandens paviršių, didelius tarsi banginius“, - teigia kavinės – baro šeimininkė Aušra. 

Kontaktai:

Adresas: Vilkėno g. 8, Švėkšna

Tel.: +370 699 12 248, +370 650 14 82

www.barasviesulas.lt