ČESLOVO RAMOŠKOS VYNO ŪKIS

ČESLOVO RAMOŠKOS VYNO ŪKIS
Virkytų k. 1, Švėkšnos sen.

Pirmasis Lietuvoje šeimos vyno ūkis - „Česlovo Ramoškos vyno ūkis“, kurio gaminamiems vynams yra suteiktas tautinio paveldo statusas, liudijantis, kad šeimos ūkyje naminis vynas gaminamas naudojant tradicines technologijas, tradicinę žaliavą, priedus bei įrangą. Šis statusas suteiktas visiems Česlovo gaminamiems vynams: juodųjų serbentų, aronijų, aviečių, obuolių, ir svarainių. Ūkyje vynas daromas pagal senąsias lietuvių tradicijas, pagal daugiau nei 100 metų senumo šeimos receptą iš nuosavame ekologiniame ūkyje užaugintų uogų ir vaisių, nuskintų rankomis ir kruopščiai atrinktų. „Česlovo Ramoškos vyno ūkis“ įsikūręs daugiau nei 100 metų senumo vienkiemyje, Šilutės rajone, netoli Švėkšnos miestelio.

Vyndarys Česlovas Ramoška natūralų vyną gamina iš vaisių ir uogų. Natūraliu pripažįstamas toks vynas, kuris pagaminamas fermentuojant grynas uogų sultis, nepridedant jokių papildomų, sulčių sudėtyje neesančių, medžiagų. Pagamintas natūralus vynas pasižymi subtiliu kvapu ir puikiai atskleidžia uogų skonį. Pasak Č. Ramoškos, vyno gamybos technologija tiek iš vynuogių, tiek iš uogų yra ta pati, tik kiekvienas vyndarys, kaip ir gera šeimininkė, turi savų paslapčių. "Pradinis receptas – pagal senąsias tradicijas, atėjęs iš mano giminės. Tačiau kiekvienai uogų rūšiai, priklausomai nuo jų savybių, jis šiek tiek kitaip pritaikomas", – pasakojo vyndarys. Pusiau saldus „Česlovo aviečių vynas“ – garsiausias vyndario produktas - treti metai iš eilės renkamas geriausiu pusiau saldžiųjų vynų kategorijoje Lietuvos vyno čempionate. „Aviečių vynas“ 2013 m. laimėjo medalį parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“. Jau kelerius metus iš eilės jį sparčiai vejasi „Svarainių vynas‘, kuris 2014 m. Vyno čempionate buvo pripažintas „Geriausias lietuviškas saldus vynas“.

Vyno ūkyje organizuojamos degustacijos, kurias veda pati sodybos šeimininkė Tatjana. Degustacijų metų lankytojai supažindinami su gaminamais tautinio paveldo statusą turinčiais vynais, papasakojama apie vynų kultūrą, tradicijas, gaminimo procesus, aprodomos vynų gamybos patalpos ir įrengimai, vyno rūsys. Degustuojant vynus lankytojai turi galimybę paragauti šiam kraštui būdingo saldaus sūrio su cinamonu ir razinomis.

Vyno kaina siekia 20-45 Lt (~6-7 Eur) už butelį. T. Ramoškienė pripažįsta, jog kaina nemaža, tačiau ją sukelia rankų darbas. Nors vyndariai turi įsigiję įvairių pagalbinių prietaisų, bet kiekvieną butelį ne kartą yra pačiupinėjęs gamintojas. Vyną pagaminti užtrunka metus, nes didžioji dalis darbų atliekama rankomis.

Vyno ūkio šeimininkai, žinomi kaip ekologiško ūkio šeimininkai ir vyną daro tik iš ekologiškai užaugintų vaisių ir uogų. T. ir Č. Ramoškos – tautinio paveldo saugotojai teigia, kad jų subrandinti vynai jiems yra brangūs, kaip kūdikiai.

Kontaktai:

Adresas: Virkytų k. 1, Švėkšnos sen.

Tel.: +37065323732, +37065462328

www.vyndariosodyba.lt